ادامه امتناع ایران از اجازه بازرسی دو سایت مظنون به فعالیت های هسته ای اعلام نشده هسته ای در گذشته ، تنش در روابط خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی را افزایش می دهد ، که روز دوشنبه بار دیگر خواستار همکاری برای جلوگیری از تشدید در این پرونده شد.
دو گزارش منتشر شده توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی در اوایل ماه ژوئن نگرانی هایی در مورد آینده توافق هسته ای 2015 بین ایران و شش قدرت اصلی ایجاد کرده است که از زمان خروج آمریکا به طور یک جانبه از ایالات متحده در سال 2018 در خطر سقوط است.
این گزارش ها تمرکز جلسه هیئت مدیره آژانس بین المللی انرژی هسته ای این هفته است که به طور استثنایی از طریق فیلم برگزار می شود.
در اولین سندی که توسط آژانس فرانس پرس مشاهده شده است ، این آژانس خاطرنشان می کند که ایران به درخواست های بیش از یک سال پیش برای ارائه توضیحات در مورد مواد هسته ای و فعالیت هایی که جمهوری اسلامی در اوایل دهه 2000 فاش نکرد ، پاسخی نداده است.
آژانس سازمان ملل متحد از سه سایت مشکوک در ایران ابراز علاقه می کند و در ژانویه درخواست کرده است که تاکنون دو مورد از آنها بدون تایید تهران مورد بازرسی قرار گیرند.
در اعلامیه ای که هیئت دولت از صبح امروز دوشنبه جلسه ای را افتتاح کرد ، رافائل گروسی ، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، بار دیگر از "ایران خواست تا فوراً و کاملاً با آژانس همکاری کند ، به خصوص با اجازه دسترسی سریع به سایتهایی که ذکر کردیم."
این هفته ممکن است ایران به دلیل مسدود کردن بازرسی ها تحت قطعنامه ای که این کشور را به یاد وظایف خود می اندازد ، با مجازات روبرو شود.
- نفوذ آمریکا -
این نوع اقدامات بسیار نادر است و آخرین قطعنامه صادر شده توسط آژانس بین المللی انرژی هسته ای علیه ایران به سال 2012 باز می گردد. قطعنامه در مرحله فعلی اقدامی عمدتاً نمادین است و باعث افزایش تنش در مذاکرات بین تهران و جامعه جهانی می شود.
فعالیت های مشکوکی که آژانس سازمان ملل متحد برای تأیید ماهیت آن ملزم به انجام است ، بیش از 15 سال پیش صورت گرفته است ، و هیچ علامتی در مورد ادامه آن وجود ندارد یا در حال حاضر خطراتی را نشان نمی دهد.
با این حال ، بازرسان می خواهند موضوع را بررسی کنند. اگر ایران همچنان از بازرسی ها امتناع ورزد یا متوجه شود كه برنامه هسته ای اعلام نشده را در این مناطق حساس اجرا كرده است ، به این ترتیب نیز به نقض توافق خود با آژانس انرژی متهم خواهد شد و پرونده آن پس از آن می تواند به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود.
تحلیلگران گروه مطالعات آمریکایی "کنترل اسلحه" به خطر "سیاسی کردن" این پرونده توسط ایالات متحده در چارچوب سیاست "فشار شدید" که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران اتخاذ می کند ، اشاره می کنند.
به موازات آن ، واشنگتن از كشورهایی كه هنوز در توافق هسته ای با ایران ، یعنی آلمان ، فرانسه ، انگلیس ، روسیه و چین هستند ، می خواهد كه نمونه آن را دنبال كرده و از آن خارج شوند.
این کشورها هنوز هم از توافق هسته ای ایران پشتیبانی می کنند ، که تهدید به فروپاشی کامل شده است ، به ویژه با این که ایران به تدریج در پاسخ به اعمال مجدد تحریم های آمریکا علیه آن ، از تعهدات خود چشم پوشی می کند.
ممنوعیت سلاح -
به این ترتیب ، یک سال پیش ، ایران ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده و میزان غنی سازی را به 4.5٪ رساند که این بالاتر از حد مجاز توافق نامه 3.67٪ است و تعداد و عملکرد سانتریفیوژها را افزایش می داد.
دومین گزارش صادر شده توسط آژانس در آغاز ماه ژوئن همچنین حاکی از آن است که ذخایر اورانیوم غنی شده در تهران بیش از حد مجاز 8 برابر است.
با این حال ، بر خلاف بحث و مشاجرات مربوط به فعالیت های گذشته ، آژانس به طور دقیق این سوءاستفاده ها را مستند می کند و بازرسی ها را بدون هیچ گونه مانعی و بدون اینکه اپیدمی Covid-19 مانع کارش باشد ، ادامه می دهد.
طرفداران این توافق بر این باورند که این سیستم تصدیق کننده که برنامه هسته ای ایران را تحت نظر دارد ، یکی از مهمترین دستاوردهایی است که امکان دستیابی به آن را فراهم کرده است.
علیرغم بی نظمی های صورت گرفته توسط ایران ، نرخ غنی سازی برای یک سال پایدار مانده است و هنوز از آستانه 90 درصدی لازم برای ساخت بمب اتمی فاصله دارد.
با این حال ، ایالات متحده همچنان به محکم کردن پیچ ها بر روی ایران ادامه می دهد.
در اواخر ماه مه ، معافیت های اساسی در همکاری های بین المللی در زمینه انرژی هسته ای غیرنظامی ایران به پایان رسید. بنابراین ، کشورهایی که در این پروژه های غیر نظامی در ایران شرکت می کنند در صورت عدم عقب نشینی از آنها در برابر تحریم های آمریکا آسیب پذیر هستند و این به معنی روسیه در وهله اول است.
دولت همچنین به اروپایی ها فشار می آورد تا تحریم تسلیحاتی را به جمهوری اسلامی گسترش دهند ، که قرار است از اکتبر به تدریج برداشته شود.
تهران هشدار داده است که تمدید تحریم به طور دائم توافق هسته ای را از بین می برد و از بازرسی متوقف شده توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی جلوگیری می کند.
No comments:
Post a Comment